Zazimování chaty: Nezapomeňte na úklid, pozor na škůdce, s bezpečím pomohou chytré kamery

Dle zatím posledních skutečných statistik Soupisu objektů individuální rekreace je v tuzemsku přibližně 400 tisíc chat a chalup – skutečné číslo ale dle názoru vědců dosahuje až k půl milionu. A Češi své rekreační objekty dle údajů projektu Česko v datech využívají nejčastěji ze všech evropských národů. S přibývajícími chladnými dny na podzim pro mnoho chatařů a chalupářů přichází čas zazimovat, díky čemuž objekt opět najdou v pořádku na začátku nové sezóny.

Zazimování krok za krokem

Jedním z nejdůležitějších kroků v rámci zazimování je vypuštění a zajištění vody. Pokud zůstane v potrubí přes zimu, může zmrznout a následně roztáhnout trubky, což vede k prasklinám a únikům. Proto je nezbytné nejprve vypnout hlavní přívod vody a následně otevřít všechny kohoutky, aby veškerá zbylá voda odtekla, přičemž je nutné vypustit také vodu z bojleru. Pokud se v chatě či chalupě nachází toaleta, po vypuštění vody nalijte do mísy speciální nemrznoucí směs pro vodovodní systémy, nebo použijte silný solný roztok jako nouzové řešení.

Střecha je jednou z nejzranitelnějších částí stavby, zejména v zimních měsících. Před zimou pečlivě zkontrolujte, zda nejsou na střeše poškozené tašky nebo další krycí materiály, které by mohly umožnit zatékání vody. Před příchodem zimy je také důležité vyčistit okapy, pokud by se v nich voda zastavila a zamrzla, mohlo by to vést k jejich poškození. Hlodavci a další škůdci často hledají útočiště v opuštěných objektech, proto je nutné odstranit veškeré potraviny, které by mohly přilákat myši nebo jiné živočichy. Případně použít pastičky nebo elektronické plašičky. Textilie nebo ložní prádlo je pak vhodné odvézt nebo zabalit do igelitových pytlů, aby nepohlcovalo vlhkost a neplesnivělo.

Zabezpečení: I vaše chata může být „chytrá“

Mnoho chatařů i chalupářů má nepříjemnou zkušenost s vloupáním. Dle policejních statistik v uplynulých pěti letech počet případů pozvolna klesá z 1633 za rok 2019 až k 1243 v roce loňském, nicméně mnoho případů zůstává nenahlášených. K zabezpečení přistupují různí majitelé různými způsoby: Někdo volí bezpečnostní zámky, další mříže na oknech, jiný zase alarm. Při ochraně chat a chalup je ale nyní možné využít také chytrá zařízení:

Solární kamera omajin

Venkovní kamera bez potřeby elektrické zásuvky nebo kabelu se dobíjí pomocí solární energie. Disponuje funkcí detekce pohybu, nočním viděním a rozlišením 1080p. Solární kamera omajin umí rozlišovat mezi lidmi a zvířaty, takže se uživatelé mohou soustředit pouze na důležitá oznámení. Se 105dB sirénou a integrovaným reproduktorem i reflektorem také ihned odradí jakéhokoliv narušitele. Záznamy se automaticky ukládají na kartu microSD nebo do zabezpečeného cloudu.

Bezdrátová vnitřní/venkovní bezpečnostní kamera

Bezdrátová bezpečnostní kamera omajin umožní kontrolovat dění uvnitř i vně domu. Nabízí široký, 140stupňový pozorovací úhel a obraz v kvalitě HD 2K+. I tato kamera rozlišuje mezi lidmi a zvířaty, takže je uživatel upozorněn pouze v případě důležité události. Rovněž je možné přesně definovat sledovanou oblast a v případě detekce narušitele lze na dálku zasáhnout prostřednictvím obousměrného přenosu zvuku přes reproduktor a mikrofon. Kamera má baterii s kapacitou 9600 mAh, která vydrží několik měsíců. Na její vybití je uživatel upozorněn prostřednictvím oznámení ve smartphonu.

Ceny a dostupnost

V České republice jsou produkty omajin v prodeji u obchodníků Alza.cz, Datart a Smarty.cz, stejně jako na webu Heureka, za následující ceny:

  • Solární kamera: 4 229,99 Kč
  • Bezdrátová kamera: 2 949,99 Kč

Všechny produkty omajin se ovládají v prostředí mobilní aplikace omajin by Netatmo, která je k dispozici pro systémy iOS a Android

Kompatibilita produktů omajin se službami Google Assistant a Amazon Alexa je ve finální fázi příprav a do konce září bude dostupná všem uživatelům.