Sníží americké volby rekordní cenu zlata?

Cena zlata v polovině října překonala 63 tisíc korun za trojskou unci. Dosažení šedesátitisícové mety očekávali odborníci až koncem roku. Co žene cenu zlata nahoru a čeká ji pokles?

Poptávka Čechů po zlatě klesla během letošního roku o polovinu. Přesto cena drahého kovu neustále roste a boří jeden rekord za druhým. „V lednu letošního roku byla burzovní cena unce zlata 45 500 korun, v polovině října to bylo přes 63 tisíc korun. To je bezmála 40procentní nárůst ceny za 9,5 měsíce. Poptávka Čechů po zlatě kvůli jeho zdražování poklesla meziročně o téměř 50 procent. Nižší zájem drobných kupců ale růst ceny nijak nezbrzdí. Důvodů, proč cena zlata neustále roste, je hned několik, a právě jejich kombinace je důvodem, že jde cena zlata od letošního ledna strmě nahoru. Všeobecně ke zlatu ztrácí na nové historické rekordy všechny hlavní měny, a to v desítkách procent. Dramaticky také vzrostl nákup zlata centrálními bankami, které neřeší kupní cenu, jak přiznal i guvernér České národní banky. K růstu ceny také přispívá celosvětová geopolitická nejistota,“ vysvětlil Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

Drobní kupující čekají na jakýkoliv pokles ceny. To, že cena zlata opravdu klesne, je ale velmi nejisté. Kdy je tedy správný čas nakoupit? „Existují dva tábory drobných kupujících – ti, kteří denně sledují vývoj ceny zlata a nakupují až ve chvíli, kdy cena klesne, a ti, kteří nehledě na cenu pravidelně ukládají část úspor do drahého kovu. Ten první vyžaduje víc energie a času pro sledování burzovních zpráv a nákupy se provádí při větších částkách, u druhého zase kupující nakupuje nehledě na cenu a tu si pak průměruje,“ sdělil ekonom.

Zraky velkých investorů se aktuálně upírají k americkým volbám, ty by mohly cenu zlata snížit. „Už jen průběh volebních kampaní může s cenou zlata zahýbat. Pokud budou kandidátské kampaně probíhat klidně, mohou uklidnit trh a lze očekávat cenovou korekci. Pokud však budou volby probíhat v útočném gardu, může jejich samotný průběh přinést do finančních trhů vysokou míru nejistoty a na korekci ceny můžeme pravděpodobně zapomenout, zvláště pokud se po volbách rozjede soudní mašinérie o vítězi voleb. Na druhou stranu, pokud se podíváme na to, co se dělo po volbách v roce 2016 a 2020, pak v prvním případě šla cena zlata dolů o 17 procent a v roce 2020 několik dní nahoru a následně klesla o 10 procent. Už teď je prakticky jisté, že pod hranici 45 tisíc korun za unci se cena zlata nedostane,“ řekl Roman Pilíšek.