Vytápění plynem bude perspektivní ještě dlouho

Přes všechny turbulence na energetickém trhu zůstává plynové vytápění pro obyvatele bytových a rodinných domů výhodnou a perspektivní volbou. Zprávy o brzkém zákazu plynových kotlů jsou podle odborníků nesmysl a plynové kotle bude možné koupit a používat ještě řadu let. Výhodou plynového topení je úsporný provoz a komfortní ovládání. Aktuálně se nejvýhodnější ceníky plynu pohybují jen lehce nad 1 000 Kč za 1 MWh bez DPH.

Už od letošního září není možné provozovat staré kotle na tuhá paliva, které se nemalou měrou podílí na lokálním znečištění ovzduší. Zákaz provozu starých a „špinavých“ tepelných zdrojů má jistě své opodstatnění, v jeho souvislosti se však začalo hovořit také o budoucím zákazu běžných kotlů na plyn. To se ale ukazuje jako hodně zavádějící informace.

S plynovými kotli se počítá po roce 2029 i 2040

„O omezení podmínek provozu nových plynových kotlů od roku 2029 se skutečně uvažuje, neexistuje však zatím žádný závazný právní dokument, který by plynové kotle zakazoval. Navrhovaná novela zpřísňuje požadavek na sezónní účinnost kotlů na minimálně 115 %,” vysvětluje Michal Řezanina, marketingový specialista společnosti Thermona. „To ale rozhodně neznamená konec provozu plynových kotlů. Moderní kondenzační kotle mají sice účinnost ‚jen‘ 109 %. Přísnější podmínky ale otevřou cestu masivnějšímu využívání hybridních systémů vytápění, které kombinují to nejlepší z technologie tepelného čerpadla a plynového kondenzačního kotle a mají největší uživatelský i ekonomický přínos,“ dodává Michal Řezanina.

Mezi další mylně uváděné termíny zákazu provozu plynových kotlů patří rok 2040. Je to dáno novou směrnicí o energetické náročnosti budov, kterou v březnu schválili europoslanci. Ta ale nic takového neobsahuje. „Zákaz používání fosilních paliv ve vytápění budov nejpozději od roku 2040 byl ve finální verzi směrnice ze strany členských států odmítnut a v textu schválené směrnice takový zákaz není uveden,“ upozorňuje Josef Kotrba, ředitel Českého plynárenského svazu.

Rok 2040 se zatím jeví jako orientační datum, ke kterému by se postupný odklon od vytápění domů plynem mohl začít realizovat. Plynové kotle lidem zřejmě nikdo nezakáže. Legislativa se bude snažit spíše tlačit na větší úspornost provozu, přičemž stávající plynové kotle samozřejmě bude možné provozovat nadále, až do konce jejich životnosti.

Problémem nebude pro plynové vytápění ani odklon od fosilních paliv. Dle Svazu moderní energetiky může biometan vyrobený v Česku do roku 2030 nahradit až pětinu dodávek fosilního zemního plynu z dovozu. Například společnost GasNet, největší tuzemský distributor zemního plynu, pak připravuje své první vodíkové město v Česku. Tím by se měly stát Hranice u Aše v Karlovarském kraji. Cílem je zde postupně přimíchávat k zemnímu plynu až 10 % vodíku vyrobeného z obnovitelných zdrojů v nedalekém okolí města.

Plynový kotel má stále své výhody

Vytápění plynem zůstává pohodlnou a cenově dostupnou volbou jak pro obyvatele bytů, tak i pro rodinné domy a firmy. „Kondenzační plynový kotel pracuje díky vysoké účinnosti velmi úsporně, jednoduše se ovládá a na rozdíl od kotle na tuhá paliva odpadá roztápění a starosti se skladováním paliva. Moderní plynový kotel může být klidně i součástí kuchyňské linky, což se hodí třeba do menších bytů, které nejsou napojené na centrální zásobování teplem,“ popisuje Michal Řezanina a připomíná, že zejména pro případ přechodu na plyn po odstávce starého kotle na tuhá paliva existují vedle závěsných i stacionární plynové kotle. Ty se dají vhodně umístit na místo stávajícího kotle, typicky do místností se sníženými stropy, jako jsou suterény a sklepy.

Náklady na plynové vytápění jsou stále přijatelné

Také ceny zemního plynu zůstávají od energetické krize poměrně stabilní a ukazuje se, že lidé na tento zdroj energie nezanevřeli. Podle společnosti GasNet vzrostl letos v prvním pololetí počet žádostí o připojení domácnosti k plynu meziročně o více než třetinu (34 %). „Pokud někdo ruší starý kotel na uhlí a má možnost připojit se k plynu, určitě bych to doporučil. Aktuálně nejvýhodnější ceníky plynu se pohybují jen lehce nad 1 000 Kč za 1 MWh bez DPH a jsou spojeny se smlouvou na 2 roky,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energie portálu Kalkulátor.cz. „Při spotřebě přibližně 20 MWh plynu dostanete na konci roku fakturu na necelých 40 000 Kč, přičemž záloha vychází na 3 500 Kč měsíčně. Je ale důležité vybrat si opravdu dobře, protože průměrná cena je dnes o přibližně 10 000 až 15 000 Kč za rok vyšší, takže zákazník si měsíčně o více než 1000 Kč připlatí,“ dodává Lukáš Kaňok s doporučením si aktuální cenu ideálně na 2 roky zafixovat.