Vláda schválila nový zákon upravující pobyt cizinců na území ČR

Na konci letošního srpna vláda schválila nový zákon o pobytu cizinců na našem území. Tato zásadní úprava, připravená Ministerstvem vnitra, se zaměřuje na modernizaci a zefektivnění celého procesu. Přinese tak snížení administrativní zátěže, větší přehlednost právní úpravy a digitalizaci pobytového řízení. Nový právní rámec byl schválen v reakci na zastaralost a nepřehlednost současné legislativy, která v důsledku četných novelizací již neodpovídá současným potřebám. Pokud jej schválí sněmovna, bude zákon platit od začátku roku 2026.

Prvním z hlavních přínosů nového zákona je digitalizace pobytové agendy, která umožní rychlejší a jednodušší správu povolení. Cizincům bude vytvořena elektronická identita, prostřednictvím které budou moci komunikovat s úřady online, na příslušná oddělení nebudou už muset docházet osobně. Zákon počítá s tím, že nejpozději od roku 2030 budou všichni cizinci s pobytem na území delším 90 dnů povinni provádět veškerá podání elektronicky. „Digitalizace je krok správným směrem. Často jsme se setkávali s problémy s doručováním v zemi, odkud žadatel podával svůj požadavek,“ dodal Jaroslav Zeman, vedoucí partner advokátní kanceláře Spring Walk.

Vznikne nový online portál pro cizince

Návrh zákona počítá se vznikem nového informačního systému nazvaného Integrovaný cizinecký agendový systém, zkráceně ICAS. Ten má za cíl zvýšit efektivitu práce správních orgánů a snížit administrativní nároky, které cizinci musí během správního řízení zvládat. ICAS bude obsahovat celou řadou funkcí, které jsou klíčové pro řízení pobytových agend. „Nový online systém umožní cizincům nebo jejich zástupcům, podávat žádosti a komunikovat s úřady elektronicky prostřednictvím cizineckého účtu. O postupném zavádění digitalizačních změn bude ministerstvo vždy s předstihem informovat,“ doplňuje Jaroslav Zeman, vedoucí partner advokátní kanceláře Spring Walk.

Ministr vnitra Vít Rakušan k tomu uvedl, že tato inovace povede k urychlení procesů a větší pohodlnosti pro cizince i úředníky. Nový informační systém, který se již buduje, bude spuštěn zároveň s účinností zákona, tedy od 1. ledna 2026.

Občané EU se od roku 2027 budou povinně registrovat

Další důležitou změnou, kterou nový zákon přináší, je úprava registrace občanů Evropské unie, kteří plánují pobyt v České republice delší než 90 dní. Nově zavedená registrace bude od uvedení zákona stále dobrovolná, ale od roku 2027 se stane povinnou. Tato opatření pomohou místním samosprávám lépe plánovat infrastrukturu v oblasti školství, zdravotnictví, odpadového hospodářství a dalších oblastí, což povede ke zkvalitnění služeb pro obyvatele.

Garantství – pozitivum nebo hrozba?

Zákon také klade důraz na roli tzv. garanta – osoby nebo instituce, která bude zodpovídat za účel pobytu cizince na území České republiky. Jasná definice práv a povinností garanta přinese větší odpovědnost těchto subjektů a zajistí hladší průběh pobytových řízení. Evidovaný garant si v rámci systému ICAS vytvoří cizineckou schránku, která mu umožní online komunikaci se správním úřadem. Díky této schránce bude mít přístup k základním informacím o průběhu a výsledku řízení cizince, jehož pobyt garantuje. Bude moci cizinci vystavit potvrzení, kterým doloží, že účel jeho pobytu splňuje zákonné požadavky. V určitých případech může potvrzením garant rovněž osvědčit výši cizincova příjmu a zajištění bydlení. “Institut garanta mi v tuto chvíli přijde i jako skrytá hrozba a případný bič na zaměstnavatele. U jednotlivých typů víz a pobytů totiž zákon přímo uvádí, kdo má být garantem. Zároveň ale § 80 navrhovaného znění upravuje, kdy lze zakázat výkon role garanta. A tam jsou pak podmínky velmi diskutabilní. Tímto institutem totiž může fakticky ministerstvo tlačit na zaměstnavatele a bránit jim v zaměstnávání cizinců z nepodstatných důvodů,” upozornil Jaroslav Zeman, vedoucí partner advokátní kanceláře Spring Walk. “Konkrétním příkladem může být pozdní ohlášení nástupu nebo změny okolností u zaměstnaného cizince, což je běžné s ohledem na šibeniční lhůty,” dodal Jaroslav Zeman.

Nový zákon má začít platit od 1. ledna 2026, kdy by měl být spuštěn i nový informační systém. Návrh nyní čeká na projednání v Poslanecké sněmovně, kde se bude rozhodovat o jeho definitivní podobě a dalších případných úpravách. “I přes zmiňovaná pozitiva zůstávají v návrhu zákona úpravy, které v praxi prodlužují proces získání víz. Zmiňme například požadavek na předložení výpisu z rejstříku trestů ze zemí, kde se žadatel v posledních 3 letech zdržoval, což v zahraničí není běžné a dělá to komplikace. Dále můžeme zmínit novou úpravu zaměstnaneckých karet (tedy dlouhodobých pracovních povolení), kdy to vypadá, jako by je již bylo možné vyřídit pouze přes vládní programy, do kterých je umožněn vstup pouze určité skupině zaměstnavatelů,” dodává Jaroslav Zeman s tím, že možnost bránit se prakticky není.