Jak přežít začátek školního roku a nezbláznit se z toho

S návratem do školních lavic přichází nejen radostné setkání s přáteli a možnost získat nové znalosti, ale také stres a obavy z nových výzev. A aby se studenti, rodiče i učitelé s touto situací mohli co nejlépe vyrovnat, podívejte se na několik tipů, jak si zachovat klidné a zdravý rozum i během hektického školního roku.

Léto je mnohými z nás vnímáno jako období volnějšího režimu. Ale i toto období jednou končí a nahradí ho podzim, který udeří v plné síle všech povinností. Ať už jste školou povinní, nebo musíte do práce po dovolené, nezapomeňte myslet na to, že není radno podcenit psychické zdraví, a snažte se zvolna vrátit do svého režimu.

Dobře naplánovaný den je základem pro zvládnutí všech povinností. Můžete si zapisovat úkoly, termíny a důležité události a využít k tomu digitální kalendáře nebo klasické diáře. Pomůže vám to nejen při organizaci času, ale také ke snížení pocitu chaosu a stresu.

Myslete též na to, že pauzy a odpočinek by měly být nedílnou součástí každého dne. Vyhraďte si čas na relaxaci, ať už formou procházky na čerstvém vzduchu, čtení knihy, nebo poslechu hudby. Pravidelný odpočinek pomáhá zvyšovat produktivitu a zlepšuje koncentraci.

Samozřejmostí by mělo být dodržování pestrého jídelníčku a dostatek spánku. To jsou dva pilíře, které významně ovlivňují naši psychickou i fyzickou pohodu. Dbejte na to, aby vaše strava byla bohatá na vitaminy a minerály, a nezapomínejte na pravidelný a kvalitní spánek, který je klíčový pro regeneraci těla i mysli.

Nebojte se přizvat si na pomoc doplňky stravy. Vhodným doplňkem stravy mohou být například vitaminy skupiny B, které podporují nervový systém, nebo omega-3 mastné kyseliny, jež přispívají ke správné funkci mozku. Před užitím jakýchkoli doplňků je dobré konzultovat jejich vhodnost s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Doplňky stravy můžete užívat celoročně, ale jejich užívání by nikdy nemělo být bezhlavé. Některé suplementy mohou vzájemně ovlivňovat svoje působení, čímž se může snižovat jejich účinnost. Nebojte se poradit s odborníkem a klidně produkty střídejte dle vašich aktuálních potřeb,“ doplňuje Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny (ČASP) je zájmové sdružení právnických osob založené v roce 2000. Asociace reprezentuje společné zájmy svých členů – výrobců a distributorů doplňků stravy, a to jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni, a jejím hlavním cílem je aktivně se podílet na utváření přiměřeného a vyváženého legislativního rámce pro produkty podporující zdraví.