Jaký byl nárůst turismu ve Francii během Olympijských her 2024

Po závěrečném ceremoniálu olympijských her v Paříži zveřejnila společnost Visa, oficiální partner olympijských a paralympijských her v oblasti platebních technologií, data o pozitivním vlivu her na cestovní ruch a tržby ve Francii. Nejenže Paříž přilákala v prvním týdnu olympijských her o 42 % více držitelů karet Visa více než ve stejném období v roce 2023, ale i další města, ve kterých se odehrávaly olympijské soutěže, zaznamenala výrazný nárůst návštěvníků a tržeb, a to zejména ze strany fanoušků, kteří na některá ze sportovišť zavítali.

Paříž si upevnila pozici vůdčí globální turistické destinace[1]

  • Díky olympijským hrám byl zaznamenán 42% nárůst počtu držitelů karet Visa, kteří cestovali do Paříže.
  • Z olympijských her těžila i další hostitelská města: Lille zaznamenalo nárůst návštěvníků o 188 %, Saint-Etienne o 150 % a Marseille o 48 %.
  • Největší nárůst návštěvníků byl zaznamenán u držitelů karet Visa z USA (meziroční nárůst o 72 %), následuje Latinská Amerika a Karibik (+62 %) a Asie a Tichomoří (+57 %).
  • Evropští držitelé karet Visa rovněž cestovali do Francie v hojném počtu, včetně držitelů ze Spojeného království (+53 %) a Německa (+53 %).

Nákupní chování návštěvníků[2]

  • Držitelé karet Visa utratili v Paříži více než v předchozím roce, což platí hlavně o těch z Velké Británie, jejichž útrata stoupla o 42 %, následovaných držiteli z Latinské Ameriky a Karibiku (+34 %) a USA (+32 %).
  • Držitelé karet Visa, kteří navštívili sportovní akce v rámci olympijských her, utratili o 20 % více než ti, kteří na ně nezavítali
  • Nejvýraznější meziroční nárůst výdajů v Paříži byl zaznamenán v restauracích (+49 %)

Charlotte Hogg, CEO Visa Europe, řekla: Naše data ukazují, že pořádání olympijských her podpořilo pařížskou ekonomiku. Paříž je trvale jedním z nejnavštěvovanějších měst na světě, ale jsem si jistá, že úžasný zážitek z pobytu ve městě během olympijských her nebo sledování akcí odehrávajících se na mnoha ikonických místech na dálku přiláká v příštích letech ještě více návštěvníků. Jsme rádi, že jsme se mohli podílet na tom, aby se Olympijské hry Paříž 2024 staly skutečně nezapomenutelným zážitkem.“

Zodpovědnost společnosti Visa za poskytování platebních systémů pro olympijské a paralympijské hry vyžaduje detailní plán pro konkrétní místa konání a fungování rozsáhlé operace. V posledních třech letech Visa ve spolupráci s organizačním výborem vybudovala vlastní platební síť v Paříži i mimo ni, která zajišťuje, že bezkontaktní platby Visa jsou přijímány na 3 500 prodejních místech, která se nacházejí na 32 olympijských a 16 paralympijských sportovištích.

Společnost Visa spustila aplikaci Visa Go, která během her propojila diváky a turisty s místními podniky.

[1] Čísla porovnávají období 1. dubna 2024–2. srpna 2024 a 1. dubna 2023–2. srpna 2023
[2] Čísla zahrnují osobní transakce v Paříži v období 26. července 2024–2. srpna 2024