Češi bodují v superpočítačové extralize. Bulhaři vylepšení svého HPC clusteru svěří firmě Eviden

Čeští experti se budou podílet na vylepšení bulharského superpočítače Discoverer. Cluster, který je v současné době na 188. pozici prestižního superpočítačového žebříčku TOP500, se dočká výrazného nárůstu výkonu. Po instalaci 4 kusů nodů Nvidia DGX a jejich integraci do superpočítače Discoverer budou čekat bulharské výzkumníky náročné úkoly související s AI jako trénování neuronových sítí a velkých jazykových modelů nebo simulace digitálních dvojčat. V rámci iniciativy EuroHPC JU bude kapacita vylepšeného Discoverer+ k dispozici uživatelům napříč evropskými státy.

„Česká stopa je ve světě superpočítačů nepřehlédnutelná. V roce 2021 jsme dodali a instalovali Discoverer a dnes hranice jeho schopností posuneme o kus dál,“ říká Jaroslav Vojtěch, vedoucí oddělení HPC & Big Data společnosti Eviden v České republice. „Současný výkon clusteru přesahuje 4,5 petaFLOPS. To stačí na 188. místo superpočítačového žebříčku TOP500. Současně patří do elitního klubu pouhých čtyř peta-superpočítačů EuroHPC.“

Superpočítač Discoverer vznikl iniciativou Společného evropského podniku pro superpočítačové systémy (EuroHPC JU). Iniciativa EuroHPC má za cíl budovat celoevropskou infrastrukturu špičkových superpočítačů tak, aby EU byla schopna konkurovat USA nebo Číně. Jeho realizací byla v roce 2021 pověřená česká pobočka francouzského IT giganta Atos. Z té se loni vyčlenila nová divize s názvem Eviden, které byl svěřený upgrade bulharského superpočítače.

Mezi devíti superpočítači EuroHPC bude bulharský Discovery+ prvním, který se dočká vylepšení. Vedle nových DGX nodů od českého Evidenu se cluster dočká také větších úložišť a výkonnější UPS od bulharského dodavatele A1. Práce na posílení superpočítače začnou v průběhu tohoto roku.

Společnost Eviden pokrývá oblasti digitálních služeb, velkých dat a bezpečnosti. Eviden je globálním lídrem v oblasti spolehlivé a udržitelné digitální transformace založené na datech.