Vláda rozhodla o dodavateli nového jaderného zdroje, bude jím korejské KHNP

Vláda udělala další podstatný krok k výstavbě nových jaderných zdrojů v Česku. Na zasedání ve středu 17. července 2024 potvrdila výběr preferovaného dodavatele pro tento strategicky důležitý projekt, kterým je společnost Korea Hydro & Nuclear Power Company (KHNP). Na základě nabídek od dvou uchazečů francouzské EdF a korejské KHNP a jejich pečlivého ohodnocení vláda rovněž rozhodla o tom, že zahájí jednání o výstavbě dvou bloků v lokalitě Dukovany a o možnosti zasmluvnit závazné opce na další nové zdroje v Temelíně. Tento projekt zajistí energetickou bezpečnost a soběstačnost České republiky na několik desetiletí dopředu. Rozhodnutí vlády o preferovaném uchazeči posílí energetickou nezávislost země a nabídne obrovské příležitosti pro tuzemský průmysl i ekonomiku.

„Rozhodujeme o projektu na další desítky let. Česká republika musí být co nejvíce energeticky soběstačná a české domácnosti i česká ekonomika musí mít zajištěny dostatečné dodávky energií za přijatelnou cenu. Tento projekt nám to zajistí a s tím i vysokou kvalitu života, prosperitu i konkurenceschopnost naší ekonomiky,“ řekl předseda vlády České republiky Petr Fiala a dodal: „Naším cílem bylo přijít s takovým řešením, které bude ekonomicky racionální a zajistí dostatek energie za přijatelnou cenu. Nabídka korejské společnosti KHNP tyto parametry splňuje. Zároveň přinese významný impuls pro rozvoj české ekonomiky díky zapojení českého průmyslu v rozsahu zhruba 60 procent.“

Obě nabídky byly porovnány podle stejného kritéria, a to ceny na vyrobenou megawatthodinu, za jakou by vyráběl elektřinu nový blok od každého z uchazečů, při zohlednění všech známých rizik, která jsou s nabídkami obou uchazečů spojena. Do hodnocení jednotlivých nabídek bylo zapojeno zhruba 200 expertů, kteří postupovali v souladu s doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Při preferované variantě, tedy výstavbě dvou bloků v jedné lokalitě zároveň, je nabízená cena u preferovaného uchazeče okolo 200 miliard korun za jeden blok.

Vláda rozhodla také o tom, že s preferovaným uchazečem bude zahájeno jednání o výstavbě dvou bloků v lokalitě Dukovany a zároveň o zasmluvnění opce až na pět let, během kterých bude možné rozhodnout o výstavbě dalších dvou bloků v lokalitě Temelín. „Nyní nám jádro zajišťuje více než třetinu naší spotřeby elektřiny a v budoucnosti by to měla být zhruba polovina. Proto je pro nás jeho rozvoj naprosto zásadní. Varianta výstavby dvou bloků v jedné lokalitě zároveň zajistí, že mnohé práce nebude nutné provádět dvakrát, a umožní využít úspory z rozsahu, takže povede k výraznému snížení nákladů. Konkrétně asi o dvacet procent na jeden blok. Proto jsme tuto variantu zvolili. O případném využití opce na výstavbu dalších dvou bloků bude možné rozhodnout mimo jiné v návaznosti na rozvoj české energetiky,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že dlouhodobě usiluje o co nejširší zapojení českého průmyslu do následné realizace projektu.

Nyní bude následovat jednání s preferovaným dodavatelem mimo jiné o opci na více bloků, ale také o zapojení českého průmyslu. V prvním čtvrtletí příštího roku se podepíše smlouva s dodavatelem. Zajištění stavebního povolení je plánováno do roku 2029 a zahájení zkušebního provozu do konce roku 2036, komerční provoz začne v roce 2038. Dodržení harmonogramu výstavby je pod smluvními pokutami.