Bankovní rada ČNB snížila 2T repo sazbu o 0,5 procentního bodu na 4,75 %

Měnově politické zasedání bankovní rady České národní banky je velice důležitým aktem. Celý trh vždy napjatě čeká, až bude v den zasedání o půl třetí zveřejněno rozhodnutí bankovní rady ve věci nastavení klíčových úrokových sazeb. Aktuální červnové zasedání napínalo trh do posledního okamžiku. Obecně se čekalo další snížení, ale předběžná vyjádření členů bankovní rady mnoho vodítek nenabízela.

Mým oborem jsou především hypoteční úvěry. A nyní, když výsledek zasedání známe, se v mém oboru můžeme vrátit zpět do klidového stavu. Protože jakkoliv platí, že nastavení klíčových úrokových sazeb jsou pro ekonomiku jedním z nejdůležitějších parametrů, zároveň platí, že cena hypotečních úvěrů si v posledních několika měsících žije trochu svým vlastním životem. Úrokové sazby hypotečních úvěrů víceméně stagnují a navzdory předchozím snížením klíčových úrokových sazeb setrvávají na úrovni kolem 5 %.
Nemyslím, že dnešní snížení repo sazby o 50 bazických bodů na tom něco změní. Pro ekonomiku jako celek je snižování klíčových sazeb pozitivní zprávou. Na trh s hypotečními úvěry však aktuálně velký dopad nemá.

komentář Davida Eima, místopředsedy představenstva Gepard Finance