LPG přestavba motorů s přímým vstřikováním je dnes již běžná. Jak si s plynem rozumí hybridní Toyota RAV4

Ani motory s přímým vstřikováním nejsou překážkou pro využití LPG. Podle odborníků se v současnosti přestavují většinou právě tyto moderní agregáty. Přitom poměrně velké množství vozů je upravováno jako zcela nové zejména pro firemní flotily. Leasingové společnosti vůz zafinancují kompletně, a to včetně LPG zástavby. ČALPG demonstruje potenciál LPG pohonu na hybridní Toyotě RAV4 s 2,5litrovým motorem kombinujícím přímé i nepřímé vstřikování.

Obecně stále platí, že nejjednodušší i nejlevnější je přestavět na LPG klasický motor s nepřímým vstřikováním benzínu do sacího potrubí. Tím disponují většinou starší modely automobilek. Segment přestaveb motorů se vstřikováním benzínu přímo do válců nebo kombinací obou typů vstřikování (duální vstřikování) se však rozvíjí obrovským tempem.

„Je úžasné, jak jsme se z obyčejných neřízených karburátorů poměrně rychle dostali na sekvenční vícebodové vstřikování. Dnes není nikterak překvapivé, když má čtyřválec jak přímé, tak nepřímé vstřikování, turbo, filtr pevných částic a jako bonus hybridní pohon,“ popisuje Marek Osvald, jednatel a vedoucí provozu společnosti AUTOGAS CENTRUM PLUS s.r.o. „Navzdory fámám o tom, že takové motory vůbec přestavět nelze, je faktem, že aut s přímovstřikovými motory je již dnes většina a jejich přestavba se stává novou normou. Podíl přestaveb vozů s přímovstřikovým motorem v naší firmě za posledních 10 let neustále roste a nyní se pohybuje kolem 70 %,“ dodává Marek Osvald.

Příkladem může být oblíbené SUV Toyota RAV4 Hybrid, jehož přestavbu realizovala právě strakonická společnost Autogas Centrum Plus pod záštitou České asociace LPG (ČALPG). Jde o spalovací motor rodiny A25A o objemu 2,5 litru, který se ve vozech Toyota nebo Lexus objevuje naladěný na různé výkony od 131 do 181kW. Kombinuje přímý a nepřímý vstřik paliva, to znamená že 4válcový motor má fyzicky 8 benzínových vstřikovačů. „Vozy na tomto základu se na LPG běžně přestavují, aktuálně přestavujeme Toyotu Highlander, nedávno jsme stavěli i celou firemní flotilu vozů Toyota Camry,“ říká Marek Osvald.

LPG přestavba vozidel s nepřímým vstřikem je jednodušší a poměrně levná. Úprava zmíněné hybridní Toyoty je ovšem náročnější disciplína a konkrétně stála 57 500 Kč (vč. DPH). „V případě firemních vozidel, která ročně najezdí desítky tisíc kilometrů může mít i taková investice velmi rychlou návratnost. Pro firemní flotily navíc hraje důležitou roli rovněž pozitivní dopad na životní prostředí,“ říká Ivan Indráček, výkonný předseda ČALPG, a dodává, že z dosavadních testů vyplývá, že i v případě takového výkonově více než 220koňového SUV se mohou náklady na ujetý kilometr dostat i pod 1,30 koruny na kilometr.

A to i při faktu, že přímovstřikové motory budou mít vždy nějakou spoluspotřebu benzínu během provozu, která zajišťuje ochranu benzínových vstřikovačů. Její výše závisí na kvalitě zařízení, se kterým se přestavba provádí. Druhou proměnnou je jízdní styl řidiče. „V případě přestavěné Toyoty je spotřeba naprosto minimální. Současně testy potvrzují, že přepnutí spalování benzínu na LPG je při studených startech velmi rychlé, řádově po ujetí prvních stovek metrů,“ dodává Ivan Indráček.

Dobrou zprávou pro firmy je, že vozy přestavěné na LPG lze financovat úvěrem, finančním leasingem i operativním leasingem. „V dnešní době financujeme vozidla všech pohonů, včetně LPG. Klienti nás občas požádají o dodatečné dopsání přestavby pohonu na LPG do technického průkazu, na což od nás potřebují plnou moc. V takovém případě si přestavbu buď financují ze svých prostředků, ale jsme současně schopni vyjednat navíc spotřebitelský nebo podnikatelský úvěr v UniCredit Bank. Je ale lepší, aby vozidlo do financování vstupovalo již s vestavbou,“ vysvětluje Marek Vojáček, obchodní zástupce liberecké pobočky UniCredit Leasing CZ.