ČESKÁ automobilka ZEBRA proniká na technologickou špičku v oboru

Dvě předešlé účasti na mezinárodním veletrhu IFAT, který svým významem odpovídá „ženevskému autosalonu zaměřenému na odpady a životní prostředí“ potvrdily důležitost prezentace novinek na tomto veletrhu. Při posledním ročníku se ukázala ZEBRA na TRUCK IN ACTION SHOW v rámci expozice VAK (v překladu Spolek pro pracovní stroje a komunální techniku sdružující všechny důležité hráče Evropy – ZEBRA je jediným českým výrobcem, který je jeho členem). V květnu 2022 bude ELZEBRA bojovat o pozornost návštěvníků a on-line diváků mezi dalšími evropskými producenty, jako je například MERCEDES, IVECO, SCANIA nebo DAF. A přestože je ELZEBRA malá, už nyní se o ni zajímá evropská odborná veřejnost.

A vůbec poprvé bude mít Česká republika svého zástupce v odborné inovační soutěži evropského formátu v rámci tohoto veletrhu. Tato významná událost v rámci soutěže VAK INNOVATION AWARD, která se bude konat v rámci IFAT 2022, ELZEBRA se chystá účastnit se svým produktem ELZEBRA, tedy s plně elektrickým nosičem výměnných nástaveb ELZEBRA inovační kategorie „Motory“. Soutěž je určena k ocenění technických nebo organizačně-strukturálních inovací v oblasti likvidace odpadů, čištění ulic a kanalizací. Nejde jen o samotnou účast, ale také o vhodný předpoklad pro obchodní nabídku, zaměřenou na plnění cílů GREEN DEAL nejen v Německu, ale i dalších státech Evropy, s českým ZERO EMISSION multifunkčním vozidlem.

Oblast čisté komunální techniky je zatím v České republice v začátcích, ale jak ukazují zkušenosti ZEBRA z činnosti v rámci VAK ( VERBAND DER ARBEITSGERÄTE- UND KOMMUNALFAHRZEUG-INDUSTRIE E.V.) ve své kategorii nosičů výměnných nástaveb zatím určuje směr dalšího vývoje této oblasti komunální techniky, což je pro nejmladší českou automobilku povzbuzující skutečnost. A protože ZEBRA nechce být jen dočasným lídrem relevantního trhu, mohla společnost ZEBRA GROUP již v minulém týdnu prezentovat společné výsledky „vodíkové spolupráce“ v rámci semináře Vodík – cesta k transformaci hospodářství, který byl pořádán v Brně v gesci MPO ČR.

Hmatatelným výstupem spolupráce s ÚJV Řež a SVÚM Čelákovice bude prototyp elektrického užitkového vozidla s vodíkovým prodlužovačem dojezdu, který bude k vidění již v příštím roce, ve kterém našel využití společný výstup vývoje ÚJV a ZEBRA chráněný přihlášeným společným užitným vzorem. O významu vodíkového vývoje zejména pro budoucí export komunálních vozidel svědčí i skutečnost, že například jen v Německu počet vodíkových čerpacích stanci ke konci roku 2021 zřejmě přesáhne magické číslo 100.

Očekávaný a již dnes hmatatelný trend směřující k čisté mobilitě a pozitivním přístupu ke GREEN DEAL potvrzuje správné rozhodnutí společnosti ZEBRA GROUP soustředit své aktivity na elektrické ZERO EMISSION komunální vozidlo ELZEBRA.